恒指還有得升? 

陳見

陳見

自由撰稿人,從事金融新聞工作近20年,喜細讀及分析金融資訊,上市公司公告為日常讀物。

港股踏入2018年後,整體仍能維持2017年「升勢」,特別是首周,除了恒指在首個交易日已衝破30000點大位外,全周更錄得約900點累計升幅,表現勢如破竹。令市場更驚喜的是,進入今個星期,港股仍能維持強勢,計及截至周三的7個交易,恒指創紀錄跨年十二連升,每日總成交持續破千億元,牛氣沖天。

到底現時港股確實是值得「一升再升」,還是已屆強弩之末?筆者看不透大市,惟有向投行自營部(在大行掛單炒賣股票的自顧人士)友人問個究竟。少許背景資料補充,該友人去年底曾表示,認為港股升得太快太多,看淡今年港股,更坐言起行「揸重」今年1及2月份淡倉,估恒指大跌。

港股牛氣衝天,但未來走勢仍難確定。(AP圖片)

接到筆者電話,友人先「哈、哈」兩聲,然後說:「都估到你會打嚟問平晒淡倉未……我認睇錯市,到第3個交易日就覺個市唔對路,估會繼續升,即刻平晒啲淡倉,反手買左啲無升咁多嘅H股,先叫做執番身彩唔使輸,若果唔係當時即刻平左啲淡倉,今日就唔會咁輕鬆咁同你講電話。」

淡友也轉為追貨,港股還有得升乎?友人說:「中長期唔敢講,但短期嚟講就應該難大跌……或者咁講,呢一刻大家都睇唔到一個導致一定要沽貨嘅理由,所以好多人怕個市好似舊年咁,升到你唔信,到時要追返(表現)就已經好難,咁你話個市又點樣會大跌呢?」原來如此。

陳見
** 博客文章文責自負,不代表本公司立場 **

Leave a Reply

Top